Windkracht berekenen

Windkracht berekenen

© rekenapp.nl

Het meten en begrijpen van windkracht is van groot belang voor diverse toepassingen, zoals meteorologie, scheepvaart, luchtvaart en zelfs voor dagelijkse activiteiten. Windkracht wordt vaak aangeduid met behulp van de schaal van Beaufort, die de windkracht categoriseert op basis van de waargenomen windsnelheden. Om dit proces eenvoudiger te maken, hebben we een handige calculator ontwikkeld waarmee je eenvoudig de windkracht kunt berekenen op basis van de windsnelheid. Gebruik simpelweg het invoerveld voor windsnelheid in km/u en de calculator geeft je direct de bijbehorende windkracht in Beaufort.

Uitleg

De schaal van Beaufort, bedacht door de Ierse meteoroloog Francis Beaufort, bestaat uit 13 niveaus, variërend van 0 (stil) tot 12 (orkaan). Elke windkracht wordt geassocieerd met een specifieke reeks windsnelheden. Door de windsnelheid in km/u om te zetten naar de bijbehorende windkracht, krijgen we een beter begrip van de weersomstandigheden en de mogelijke gevolgen ervan.

Tabel windkracht

Hieronder vind je een overzicht van de windsnelheden en hun bijbehorende windkrachten volgens de schaal van Beaufort:

Windsnelheid (km/u)Windkracht (Beaufort)
Minder dan 10
1 – 51
6 – 112
12 – 193
20 – 284
29 – 385
39 – 496
50 – 617
62 – 748
75 – 889
89 – 10210
103 – 11711
Meer dan 11712

Voorbeelden

Voorbeeld 1:

Stel dat je een windsnelheid hebt gemeten van 25 km/u. Met behulp van onze calculator kun je eenvoudig de windkracht bepalen. Voer de waarde “25” in het invoerveld in en klik op de “Bereken” knop. De calculator zal direct aangeven dat de windkracht overeenkomt met “4” volgens de schaal van Beaufort.

Voorbeeld 2:

Laten we aannemen dat je op een zeilboot bent en je hebt gemerkt dat de windsnelheid is toegenomen tot 55 km/u. Om de situatie beter te begrijpen, voer je “55” in het invoerveld in en klik je op de “Bereken” knop. De calculator laat je onmiddellijk weten dat deze windsnelheid overeenkomt met de windkracht “7” volgens de schaal van Beaufort.

Met deze handige calculator kun je snel en gemakkelijk de windkracht bepalen op basis van de gemeten windsnelheid. Of je nu geïnteresseerd bent in de weersomstandigheden, veiligheidsmaatregelen neemt of gewoon je volgende zeiltocht plant, onze calculator biedt je de benodigde informatie om goed voorbereid te zijn op de windomstandigheden.

Vergelijkbare rekenmachines en artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *