W naar PK omrekenen

Watt (W) naar paardenkracht (PK) omrekenen

W naar PK calculator

© rekenapp.nl

Andersom omrekenen?

Watt en paardenkracht zijn beide eenheden van vermogen, maar worden in verschillende delen van de wereld gebruikt. Watt is de officiële SI-eenheid van vermogen en wordt wereldwijd gebruikt, terwijl paardenkracht voornamelijk wordt gebruikt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het omzetten van Watt naar paardenkracht kan nuttig zijn bij het vergelijken van verschillende soorten motoren of machines.

Wat is Watt en paardenkracht?

Watt is de eenheid van vermogen die is vernoemd naar de Schotse uitvinder James Watt. Het wordt gedefinieerd als de hoeveelheid energie die per seconde wordt overgedragen en is gelijk aan één joule per seconde (1 J/s). Een Watt staat gelijk aan de hoeveelheid energie die nodig is om een object met een massa van één kilogram te verplaatsen over een afstand van één meter in één seconde.

Paardenkracht (PK) is een niet-SI-eenheid van vermogen die wordt gebruikt om het vermogen van machines, zoals motoren, te meten. Het werd oorspronkelijk gedefinieerd als de hoeveelheid kracht die een paard kon uitoefenen bij het optillen van gewicht, en later gestandaardiseerd als 735,49875 Watt.

Formule

De formule voor het omzetten van Watt naar paardenkracht is als volgt:

Aantal PK = aantal Watt / 735,49875

Dit betekent dat één paardenkracht gelijk is aan 735,49875 Watt. Omgekeerd kan de formule worden gebruikt om Watt om te zetten naar paardenkracht:

Aantal watt = aantal PK × 735,49875

Dit betekent dat één Watt gelijk is aan 0,00135962161 paardenkracht.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je het vermogen van een motor wilt omzetten van Watt naar paardenkracht. De motor heeft een vermogen van 5000 Watt. Om dit om te zetten naar paardenkracht, gebruik je de formule:

Aantal PK = 5000 W / 735,49875 = 6,79 PK

Dus het vermogen van de motor is gelijk aan 6,79 paardenkracht.

Vergelijkbare rekenmachines en artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *