Cm² naar km² omrekenen

Vierkante centimeter (cm²) naar vierkante kilometer (km²) omrekenen

Cm² naar km² calculator

© rekenapp.nl

Andersom omrekenen?

Vierkante centimeter (cm²) en vierkante kilometer (km²) zijn twee veel gebruikte meeteenheden voor oppervlakte. Ze worden vaak gebruikt om de grootte van landen, steden, en andere gebieden te meten. Het omzetten van deze eenheden kan soms lastig zijn, vooral als je niet gewend bent om met metriek stelsel te werken. In dit artikel leggen we uit hoe je vierkante centimeter omzet naar vierkante kilometer.

Uitleg

Om te begrijpen hoe je vierkante centimeter omzet naar vierkante kilometer, is het belangrijk om te weten wat deze eenheden precies betekenen. Een vierkante centimeter is de oppervlakte van een vierkant met zijden van 1 centimeter lang. Een vierkante kilometer is de oppervlakte van een vierkant met zijden van 1 kilometer lang. Omdat een kilometer 1000 meter is, is een vierkante kilometer dus gelijk aan 1000 x 1000 = 1.000.000 vierkante meter.

Als je van vierkante centimeter naar vierkante kilometer wilt omrekenen, moet je dus eerst de oppervlakte in vierkante centimeter weten, en deze vervolgens omzetten naar vierkante meter. Daarna kun je de oppervlakte in vierkante meter delen door 10.000.000.000 om de oppervlakte in vierkante kilometer te vinden.

Formule

De formule om vierkante centimeter om te zetten naar vierkante kilometer is als volgt:

Oppervlakte in km² = Oppervlakte in cm² / 10^10

Rekenvoorbeeld

Laten we dit illustreren met een rekenvoorbeeld. Stel dat je de oppervlakte van een stuk land wilt weten, en dat deze oppervlakte 5.000.000 vierkante centimeter is. Om dit om te zetten naar vierkante kilometer, moeten we de oppervlakte delen door 10.000.000.000.

5000000 cm² / 10^10 = 0.0005 km²

De oppervlakte van het stuk land is dus 0,0005 vierkante kilometer.

Vergelijkbare rekenmachines en artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *