Schaal berekenen

Schaal berekenen

© rekenapp.nl

Of je nu een architect bent die een blauwdruk ontwerpt, een reiziger die een afstand op een kaart wil inschatten, of een hobbyist die een model in elkaar knutselt, het begrijpen van schaal is ontzettend handig. Gelukkig kun je nu gebruikmaken van onze handige calculator om het berekenen van schaal een fluitje van een cent te maken!

Uitleg

Schaal is een manier om de grootte van objecten op tekeningen, kaarten of modellen te laten zien. Het wordt uitgedrukt als een breuk, waarbij het eerste getal de werkelijke grootte van het object vertegenwoordigt en het tweede getal de grootte op de tekening, kaart of model aangeeft.

Formule

Om de werkelijke lengte van een object te berekenen op basis van de schaal en de lengte op de tekening, hoef je alleen maar de volgende eenvoudige formule toe te passen:

Werkelijke lengte (W) = Schaal (S) * Lengte op de tekening (T)

Laten we het praktisch maken met enkele voorbeelden

Hier zijn een paar leuke rekenvoorbeelden om je een idee te geven van hoe je de schaalcalculator kunt gebruiken:

Voorbeeld 1:

Stel je voor dat je een schaal hebt van 1 op 50 en je wilt de werkelijke lengte berekenen van een lijn op een tekening die 8 centimeter lang is.

W = 50 * 8 = 400 centimeter = 4 meter

De werkelijke lengte van de lijn is dus 4 meter.

Voorbeeld 2:

Laten we zeggen dat de schaal 1 op 200 is en je hebt een afstand van 2 kilometer op een kaart gemeten.

W = 200 * 2 = 400 kilometer

De werkelijke afstand is dus 400 kilometer. Een flinke afstand om te overbruggen!

Reken snel en nauwkeurig met onze calculator

Maak je geen zorgen over ingewikkelde berekeningen! Met behulp van de schaalcalculator op deze pagina kun je gemakkelijk en snel schaalberekeningen uitvoeren. Vul simpelweg de schaal en de lengte op de tekening in het juiste veld in. Kies vervolgens de eenheid (mm, cm, m of km) uit de keuzelijst eronder. Voilà! De calculator doet al het werk voor je en geeft direct de werkelijke lengte weer.

Vergelijkbare rekenmachines en artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *