kW naar PK omrekenen

Kilowatt (kW) naar paardenkracht (PK) omrekenen

kW naar PK calculator

© rekenapp.nl

Andersom omrekenen?

Kilowatt (kW) en paardenkracht (pk) zijn beide eenheden voor het meten van vermogen. Maar omdat deze eenheden niet op dezelfde schaal zijn, kan het lastig zijn om te begrijpen hoe ze met elkaar overeenkomen. In dit artikel zullen we daarom de conversie van kilowatt naar paardenkracht uitleggen en een rekenvoorbeeld geven.

Wat is vermogen?

Vermogen is de snelheid waarmee arbeid wordt verricht. Het is een maatstaf voor hoe snel werk kan worden gedaan en hoeveel energie er per tijdseenheid wordt verbruikt. Vermogen is belangrijk omdat het helpt om de efficiëntie van machines te beoordelen en om te begrijpen hoeveel werk er kan worden gedaan in een bepaalde tijd.

Wat is kilowatt?

Kilowatt is een eenheid van vermogen die wordt gebruikt in het metrische stelsel. Eén kilowatt staat gelijk aan 1.000 watt. Het wordt vaak gebruikt om het vermogen van elektrische apparaten en motoren te meten.

Wat is paardenkracht?

Paardenkracht is een eenheid van vermogen die traditioneel wordt gebruikt in de auto- en motorsport. Eén paardenkracht is gelijk aan de kracht die nodig is om een gewicht van 75 kilogram één meter per seconde omhoog te trekken. Het is een oudere eenheid, maar wordt nog steeds veel gebruikt.

Formule

De formule voor het omrekenen van kilowatt naar paardenkracht:

1 kW = 1,35962 pk

Aantal PK = aantal kW x 1,35962

Dit betekent dat 1 kilowatt gelijk is aan 1,35962 paardenkracht. Om kilowatt naar paardenkracht om te rekenen, moet je dus het aantal kilowatt vermenigvuldigen met 1,35962.

Rekenvoorbeeld

Stel dat je een motor hebt met een vermogen van 50 kilowatt. Hoeveel paardenkracht is dat?

50 kW x 1,35962 = 67,981 pk (afgerond op drie decimalen)

Dus 50 kilowatt is gelijk aan 67,981 paardenkracht.

Vergelijkbare rekenmachines en artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *