Framemaat fiets berekenen

Framemaat fiets berekenen

© rekenapp.nl

Het vinden van de juiste framemaat voor een fiets is ontzettend belangrijk. Een goed passende fiets zorgt ervoor dat je comfortabel in een ergonomische houding zit, terwijl het risico op blessures en ongemak tot een minimum wordt beperkt. Maar hoe kun je eigenlijk de framemaat van een fiets berekenen? In dit informatieve artikel laten we je zien hoe je met behulp van een eenvoudige en handige calculator de ideale framemaat voor jouw lichaam kunt bepalen. Geen giswerk meer, maar een nauwkeurige maat die afgestemd is op jouw behoeften en voorkeuren.

Framemaat: een belangrijke factor

De framemaat van een fiets verwijst naar de lengte van de zitbuis van het frame, gemeten vanaf het hart van de trapas tot aan de bovenkant van de zitbuis. Het is een belangrijke maat die invloed heeft op de geometrie van de fiets en hoe goed deze bij jouw lichaam past.

Formule

De framemaat van een fiets kan worden berekend op basis van je binnenbeenlengte. Er is een eenvoudige formule die je kunt gebruiken om de framemaat te schatten:

Framemaat = Binnenbeenlengte (in cm) x 0,65

Het resultaat van deze berekening geeft je een ruwe schatting van de framemaat die bij je past. Het is echter belangrijk op te merken dat dit een algemene richtlijn is en dat de uiteindelijke keuze afhangt van persoonlijke voorkeur en fietstype.

De calculator

Om het berekenen van de framemaat gemakkelijk te maken, kun je gebruikmaken van onze handige fietsframemaatcalculator. Vul eenvoudig je binnenbeenlengte in centimeters in en de calculator geeft je een geschatte framemaat op basis van de formule.

Rekenvoorbeeld

Laten we een voorbeeld nemen om de formule en het gebruik van de calculator beter te begrijpen. Stel dat je binnenbeenlengte 80 cm is.

Volgens de formule: Framemaat = 80 cm x 0,65 = 52 cm

Met de calculator kun je dezelfde berekening uitvoeren door simpelweg 80 cm in te voeren, waarna de geschatte framemaat van 52 cm wordt weergegeven.

Maattabel

Om je te helpen bij het kiezen van de juiste framemaat, hebben we een tabel samengesteld met framematen op basis van de binnenbeenlengte. Houd er rekening mee dat dit een algemene richtlijn is en dat de definitieve keuze kan variëren afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en fietstype.

Binnenbeenlengte (cm)Framemaat (cm)
65 – 7547 – 50
75 – 8050 – 52
80 – 8552 – 55
85 – 9055 – 58
90 – 9558 – 61
95 – 10061 – 63
100 – 10563 – 65
105 – 11065 – 68
110 – 11568 – 70
115 – 12070 – 73

Let op dat dit nog steeds algemene richtlijnen zijn en dat de uiteindelijke keuze afhankelijk is van persoonlijke voorkeur en fietstype. Het is altijd raadzaam om advies in te winnen bij een professionele fietsenwinkel om de ideale framemaat voor jouw specifieke behoeften te bepalen.

Vergelijkbare rekenmachines en artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *