Cm naar in omrekenen

Centimeter (cm) naar inch (in) omrekenen

Cm naar in calculator

© rekenapp.nl

Andersom omrekenen?

In de wereld van metingen zijn er verschillende systemen en eenheden die worden gebruikt om lengtes, gewichten en volumes te meten. Twee van de meest voorkomende systemen voor lengtemetingen zijn het metrische systeem en het imperiale systeem. Het metrische systeem maakt gebruik van eenheden zoals meters en centimeters, terwijl het imperiale systeem inches en voeten gebruikt.

Als je te maken hebt met metingen in verschillende systemen, kan het handig zijn om te weten hoe je de eenheden van het ene systeem naar het andere kunt converteren. In dit artikel richten we ons op de conversie van centimeters naar inches.

Wat zijn centimeters en inches?

Voordat we de conversie van centimeters naar inches kunnen uitleggen, is het belangrijk om te weten wat deze eenheden precies betekenen.

Centimeters zijn onderdeel van het metrische systeem en worden gebruikt om lengtes te meten. Eén centimeter is gelijk aan 0,01 meter, oftewel één honderdste deel van een meter.

Inches zijn onderdeel van het imperiale systeem en worden ook gebruikt om lengtes te meten. Eén inch is gelijk aan 2,54 centimeter. Dit betekent dat één centimeter gelijk is aan ongeveer 0,39 inch.

Formule

Om centimeters naar inches te converteren, moet je de lengte in centimeters vermenigvuldigen met 0,39. Dit geeft je de lengte in inches. De formule voor deze conversie is als volgt:

lengte in inches = lengte in centimeters x 0,39

Rekenvoorbeeld

Laten we deze formule eens toepassen op een voorbeeld. Stel je voor dat je een object hebt met een lengte van 20 centimeter. Om de lengte in inches te vinden, vermenigvuldig je 20 met 0,39:

lengte in inches = 20 x 0,39

lengte in inches = 7,87

Dus de lengte van het object in inches is ongeveer 7,87 inch.

Afronding en nauwkeurigheid

Het is belangrijk om op te merken dat de conversie van centimeters naar inches niet precies is. Dit komt omdat één inch gelijk is aan 2,54 centimeter, wat een decimaal getal is dat niet exact kan worden uitgedrukt als een breuk. Daarom is het resultaat van de conversie van centimeters naar inches bij benadering.

Als je de lengte in inches op een bepaald moment moet afronden, moet je dit doen op basis van de gewenste nauwkeurigheid. Bijvoorbeeld, als je de lengte tot op één decimaal wilt afronden, rond je af op de eerste decimaal. Als je de lengte tot op twee decimalen wilt afronden, rond je af op de tweede decimaal.

Vergelijkbare rekenmachines en artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *