Cal naar kWh omrekenen

Calorie (cal) naar kilowattuur (kWh) omrekenen

Cal naar kWh calculator

© rekenapp.nl

Andersom omrekenen?

Als je bewust met je voeding bezig bent, ben je waarschijnlijk bekend met calorieën. Calorieën worden gebruikt om de energie-inhoud van voedingsmiddelen te meten. Aan de andere kant is kilowattuur (kWh) een eenheid van elektrische energie die vaak wordt gebruikt om het energieverbruik van elektrische apparaten te meten. Hoewel deze eenheden verschillende toepassingen hebben, kan het nuttig zijn om ze met elkaar te kunnen vergelijken. In dit artikel gaan we dieper in op het omrekenen van calorieën naar kilowattuur, zodat je de energie-inhoud van voedingsmiddelen kunt begrijpen en vergelijken in termen van kilowattuur.

Uitleg

Om calorieën om te zetten naar kilowattuur, moeten we eerst begrijpen hoe deze eenheden met elkaar in verband staan. Een calorie is een eenheid van energie die vaak wordt gebruikt om de energie-inhoud van voedsel en dranken te meten. Het staat gelijk aan de hoeveelheid energie die nodig is om één gram water één graad Celsius in temperatuur te laten stijgen. Aan de andere kant is kilowattuur (kWh) een eenheid van elektrische energie die wordt gebruikt om het verbruik van elektrische apparaten te meten. Het staat voor de hoeveelheid energie die wordt verbruikt door een apparaat met een vermogen van één kilowatt gedurende één uur.

Formule

Om calorieën om te zetten naar kilowattuur, maken we gebruik van de volgende formule:

1 kilowattuur (kWh) = 859845,22785898 calorieën (cal)

Aantal kWh = aantal calorieen / 859845,22785898

Deze conversiefactor is afgeleid van de relatie tussen calorieën en joules, en vervolgens van joules naar kilowattuur. Er zijn verschillende conversiefactoren beschikbaar, afhankelijk van de exacte definitie van calorieën die wordt gebruikt, maar de hierboven genoemde waarde wordt algemeen aanvaard.

Voorbeeldberekening

Laten we een voorbeeld nemen om het omrekenen van calorieën naar kilowattuur te illustreren. Stel dat we de energie-inhoud van een voedingsmiddel willen weten, uitgedrukt in kilowattuur, en we weten dat het voedingsmiddel 10.000 calorieën bevat.

Om dit om te zetten naar kilowattuur, gebruiken we de conversiefactor:

1 kilowattuur = 859845,22785898 calorieën

We kunnen nu de berekening uitvoeren:

Energie-inhoud in kilowattuur = (10.000 calorieën) / (859845,22785898 calorieën per kilowattuur)

Energie-inhoud in kilowattuur ≈ 0,01163 kilowattuur

Vergelijkbare rekenmachines en artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *