BMI berekenen

BMI berekenen

© rekenapp.nl

De Body Mass Index (BMI) is een veelgebruikte maatstaf om te bepalen of iemand een gezond lichaamsgewicht heeft in verhouding tot zijn lengte. Het is een handige tool die helpt om een algemeen idee te krijgen van de verhouding tussen lichaamsgewicht en lengte. Het berekenen van je BMI kan je helpen bij het beoordelen van je gezondheid en het nemen van stappen om eventuele risico’s te verminderen. Hieronder leggen we uit wat BMI is, hoe het wordt berekend en hoe je de resultaten kunt interpreteren. We zullen ook rekening houden met de verschillen tussen mannen, vrouwen, jongens en meisjes.

Wil je liever direct je BMI berekenen? Maak dan gebruik van onze BMI calculator bovenaan deze pagina.

Wat is BMI en hoe werkt het?

BMI is een numerieke waarde die wordt berekend op basis van de verhouding tussen je lichaamsgewicht en lengte. Het geeft een indicatie of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Hoewel BMI een handige tool is, houd er dan rekening mee dat het geen directe meting is van lichaamsvet of spiermassa. Het houdt alleen rekening met je gewicht en lengte.

Formule

BMI wordt berekend met behulp van de volgende formule:

BMI = gewicht (in kilogram) / (lengte (in meters) * lengte (in meters))

Om je BMI te berekenen, moet je je gewicht in kilogram en je lengte in meters weten. Als je je lengte in centimeters kent, deel deze dan door 100 om het in meters om te zetten.

Verschillen tussen mannen, vrouwen, jongens en meisjes

Bij het interpreteren van BMI-waarden is het belangrijk om rekening te houden met de verschillen tussen mannen, vrouwen, jongens en meisjes. Over het algemeen hebben vrouwen iets meer lichaamsvet dan mannen, en lichaamscompositie kan ook verschillen tussen verschillende leeftijdsgroepen.

Rekenvoorbeeld

Laten we een voorbeeld nemen om de berekening van BMI te illustreren. Stel dat een vrouw een gewicht van 65 kilogram heeft en een lengte van 1,65 meter. Om haar BMI te berekenen, gebruiken we de formule:

BMI = 65 / (1.65 * 1.65) = 23.88

In dit voorbeeld is de BMI van de vrouw 23.88.

Interpretatie van de BMI-waarden

Na het berekenen van je BMI, is het belangrijk om de resultaten te interpreteren. De volgende categorieën worden vaak gebruikt om de BMI-waarden te interpreteren:

Voor volwassenen:

  • Ondergewicht: BMI lager dan 18.5
  • Normaal gewicht: BMI tussen 18.5 en 24.9
  • Overgewicht: BMI tussen 25 en 29.9
  • Obesitas: BMI 30 of hoger

Voor kinderen en adolescenten:

De interpretatie van BMI bij kinderen en adolescenten vereist leeftijd- en geslachtspecifieke percentielscores, omdat hun lichaamssamenstelling verandert tijdens de groei. Raadpleeg een gezondheidsprofessional om de resultaten van kinderen en adolescenten nauwkeurig te interpreteren.

Let op dat de resultaten in onze calculator wat betreft kinderen een geschatte waarde is en gebaseerd is op gemiddelden om tot een berekening te komen.

Vergelijkbare rekenmachines en artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *